2013-08-26 16:30:09• hírek • Kocsis Zoltán

Jó hangulat részeg-szemüvegben

A megye legolvasottabb hírportálja a balesetmentes közlekedés évének nevezte ki a 2013-as esztendőt. Ennek megfelelően a PMN-en elrettentésképpen bárki kipróbálhatta a részeg vagy a drogos szemüveget vagy megismerkedhetett az autósok rémével, a radarral felszerelt Dacia Logan MCV-vel.

Komoly érdeklődést váltott ki a Szatmár.ro figyelemfelkeltő, tájékoztató akciója, amelyre a 12. Partiumi Magyar Napok keretein belül került sor. A színpadnak otthont adó domb, a tó és a kis domb között felhúzott sátor körül nagy volt a nyüzsgés, a legtöbben a „részeg és a drogos szemüveget" szerették volna kipróbálni, de sokan érdeklődtek az autósok réme, a radarral felszerelt Dacia Logan MCV rendőrautó, illetve a vezetésszimulátor iránt.

A PIHE-nek, azaz a Partiumi Ifjúságért és Hallgatókért Egyesületnek köszönhetően azonban szombaton és vasárnap is bárki megtapasztalhatta, milyen látási viszonyokat és bizonytalanságérzetet teremt az alkohol vagy a drogok fogyasztása. A részeg és drogos szemüvegek nagy népszerűségnek örvendtek és bizony dőltek a bóják rendesen a lábak alatt. Noha a szemüveget viselők csetlése-botlása általános derültséget okozott, reméljük, sokaknak eszébe jut majd, amikor ittasan kormánykerék mögé akarnak ülni, miként botladoztak a bóják között.

Mindkét nap kint volt az a korábban balesetező személygépkocsi is, amelynek a légzsákjai is kinyíltak az ütközés következtében. Ez a látvány szintén sokakat érdekelt - valamennyiüknek csak azt tudjuk kívánni, ők maguk soha ne tapasztalják meg, milyen az, amikor kinyílik a légzsák.

Vasárnapra aztán tovább bővült a repertoár, hisz a Szatmár Megyei Rendőrség jóvoltából mindenki megismerkedhetett a radarral felszerelt rendőrautóval. A szolgálatot teljesítő rendőr elmondta, teljes felszereléssel egy ilyen jármű közel 35.000 euróba kerül. „Kár, hogy egy ilyen performáns berendezést egy ilyen autóra kellett felszerelni", jegyezte meg a rend őre. Hogy illusztrálja, hogy pontosan mire gondolt, elmondta: az ország déli részén a rendőrség Porschékra szerelve is ezeket a radarokat használja.

A találgatások megelőzése és a tévhitek eloszlatása érdekében a Szatmár.ro kérdéseire válaszolva a rendőrség munkatársa egyértelműen elmagyarázta és megmutatta, hogy ezek a radarok bizony a mindkét sávon mindkét irányban közlekedő autókat be tudja mérni - akár több, mint egy kilométer távolságból. Mi több, akár három egymás után közlekedő jármű sebességét is mérni és regisztrálni tudja. Mi több, a radarhoz tartozó kamera akár 24 óráig képes rögzíteni az eseményeket. A felvételeket aztán a rendőrségen lévő szerverre mentik és tárolják.

Talán kevesen tudják, hogy ezek a rendőrautók nem csak kamerával vannak ellátva, hanem be is vannak mikrofonozva. Adott esetben hat méteres körzetben mindent hall és rögzít, ami csak elhangzik - tehát akár azt is rögzíthette volna, ami vasárnap a Szatmár.ro sátrában elhangzott.

Remélhetőleg a Szatmár.ro akciója nem marad eredménytelenül, a sátorban és annak környékén látottak, hallottak és tapasztaltak nyomot hagynak és elgondolkodtatnak mindannyiunkat. A cél közös: a közlekedési balesetek számának csökkentése, ezáltal szeretteink védelme. Ezúttal megköszönjük partnereink, az A24 autómentő szolgálat, PIHE, a Helbert és a Szatmár Megyei Rendőrség támogatását.

Az idei tematikus évünk aranyfokozatú támogatója a Global Assistance biztosítási bróker cég valamint az Autowebshop.ro interenetes webáruház. Ezüstfokozatú támogatóink a First Drive Autósiskola és a szatmárnémeti Automeister.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: